20.05.2019 – 24.05.2019

PONIEDZIAŁEK

Kawa zbożowa na mleku i herbata owocowa

Parówki z szynki na gorąco, chlebek żytni 100% i chlebek mieszany z masłem, ketchup, pomidor i ogórek zielony

(1,2,8,9)

 

TALERZ OWOCÓW 

i woda mineralna   

 

 

Krem cebulowy z grzanka

Spaghetti mięsno warzywne ( mięso mielone, makaron pełnoziarnisty, marchew, seler, cebula, papryka), ogórek kiszony kompot wieloowocowy, (1,2,5)

 

Herbata owocowa

Koktajl mleczno-bananowy, ciasteczka owsiane własnego wypieku (1,2,3)

WTOREK

Herbata żurawinowa

Makaron gwiazdki na mleku, bułka kanapkowa z masłem i dżemem niskosłodzonym, marchewka do pochrupania (1,2)

 

OWOCE SUSZONE

i woda mineralna 

 

Krem pieczarkowy z makaronem i natką pietruszki

Pieczeń rzymska, sos ciemny, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy (1,2,3,5)

 

Kakao na mleku i herbata owocowa

Biszkopt z truskawkami, truskawki (1,2)

ŚRODA

Kakao na mleku i herbata owocowa

Szwedzki stół:  chlebek mieszany, chlebek graham własnego wypieku, z masłem, wędlina drobiowa, ser żółty, jajko gotowane, pomidor, ogórek zielony, sałata zielona, kiełki rzodkiewki  (1,2,3,8,9)

 

TALERZ WARZYW  

i woda mineralna

 

Barszcz z botwinką i czerwoną fasolą

Kotlety rybne, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, pomarańczy na jogurcie naturalnym, kompot wiśniowy  (1,2,3,4,5)

 

Herbata owocowa

Deser jogurtowy ( jogurt naturalny, borówka amerykańska, płatki migdałów), flipsy kukurydziane (1,2)

CZWARTEK

Herbata malinowa

Kasza jęczmienna na mleku, chlebek orkiszowy, chlebek mieszany z masłem i szynką okopconą, rzodkiewką, paskami papryki i ogórkiem zielonym

(1,2,8,9)

 

 

TALERZ OWOCÓW  

i woda mineralna   

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ryż brązowy na sypko, surówka z sałaty lodowej, ogórka, pomidora, sera feta na oliwie,  kompot wieloowocowy (1,2,5)

 

 

Kakao na mleku i herbata owocowa

Rogalik z masłem i serkiem waniliowym, winogrona (1,2)

 

 

PIĄTEK

Kawa inka na mleku i herbata z czarnej porzeczki

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem, chlebek mieszany i chlebek wieloziarnisty z masłem, ogórek zielony i pomidor (1,2,3)

 

TALERZ WARZYW    i woda mineralna

 

Barszcz biały z ziemniakami i natką pietruszki

Knedle z truskawkami i sosem owocowym,                                                                 kompot wieloowocowy (1,2,3,5)

 

Kakao na mleku i herbata owocowa

Ciasto na maślance, jabłko do pochrupania                      (1,2,3)


Uwaga! Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola.

WYKAZ ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

  1. zboża zawierające gluten
  2. mleko i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. seler i produkty pochodne
  6. orzechy ziemne
  7. Orzechy
  8. soja i produkty pochodne
  9. gorczyca
  10. nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. skorupiaki i produkty pochodne
  12. łubin
  13. mięczaki i produkty pochodne
  14. dwutlenek siarki