18.03.2019 – 22.03.2019

PONIEDZIAŁEK

Herbata owocowa

Płatki kukurydziane na mleku, kanapki na pieczywie mieszanym i żytnim z masłem, szynką zawędzaną, zielona sałatą, ogórkiem i pomidorem (1,2,8,9)

TALERZ OWOCÓW (jabłko, mandarynka, melon, gruszka)

i woda mineralna

 

Krem marchewkowy z grzanką

Makaron pełnoziarnisty z sosem szpinakowym, serem feta,  kompot owocowy  (1,2,5)

 

Herbata owocowa

Galaretka owocowa z kawałkami kiwi, krążki ryżowe

WTOREK

Kawa zbożowa na mleku i herbata owocowa

Bułka kanapkowa z masłem, twarożkiem waniliowym, jabłko do pochrupania (1,2)

TALERZ WARZYW (pomidorki, ogórek zielony, marchewka i rzodkiewka)

i woda mineralna 

 

Zupa barszcz ukraiński z czerwona fasolą i ziemniakami na śmietanie 18%

Ryż brązowy na sypko, kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym, surówka colesław, kompot owocowy (1,2,5)

 

Herbata owocowa

Koktajl truskawkowy na maślance, bułka maślana z masłem (1,2)

ŚRODA

Herbata owocowa

Owsianka z płatków naturalnych, gotowane na mleku z płatkami migdałowymi i rodzynkami, kanapki ze schabem cygańskim na pieczywie orkiszowym i pszennym, masło, ogórek i pomidor (1,2,8,9)

TALERZ OWOCÓW (jabłko, winogrona różowe, gruszka, kiwi) 

i woda mineralna

 

Krem pieczarkowy z makaronem na śmietanie 18%

Ziemniaki, kotlet z mintaja w panierce, surówka z kiszonych ogórków i marchewki na oleju, kompot owocowy (1,2,3,4,5)

 

Kakao na mleku i herbata owocowa

Ciasto biszkoptowe z jabłkami  (1,2,3)

CZWARTEK

Kakao na mleku i herbata owocowa

Kanapki na pieczywie własnego wypieku i pieczywie pszennym z masłem, serem żółtym, twarożkiem z rzodkiewką, kiełkami rzodkiewki, pomidorem, paskami czerwonej papryki (1,2)

 

SOK OWOCOWY 100% z wyciskarki wolnoobrotowej ( marchew, jabłko, banan)

i woda mineralna
 

 

Zupa wielowarzywna z ziemniakami na śmietanie 18%

Kasza pęczak z masłem, mięso duszone z indyka w ziołach, surówka z marchewki i jabłka na jogurcie naturalnym, kompot owocowy (1,2,5)

 

 

Woda mineralna,

Budyń z kaszy jaglanej polany musem owocowym, flipsy kukurydziane

 (1,2,3)

 

PIĄTEK

Kawa zbożowa na mleku i herbata owocowa

Kanapki na chlebku graham i chlebku pszennym z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem zielonym i pomidorem  (1,2,8,9)

TALERZ WARZYW papryka żółtka i czerwona, rzodkiewka, ogórek i pomidorki)

i woda mineralna
 

Zupa ogórkowa z ryżem na śmietanie 18%

Kotlet z jajek, ziemniaki na sypko, buraczki wiórki, kompot wieloowocowy

(1,2,3,5)

 

Kakao na mleku i herbata owocowa

Rogal z masłem i miodem, jabłko  (1,2)

 

 


Uwaga! Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola.

WYKAZ ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

  1. zboża zawierające gluten
  2. mleko i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. seler i produkty pochodne
  6. orzechy ziemne
  7. Orzechy
  8. soja i produkty pochodne
  9. gorczyca
  10. nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. skorupiaki i produkty pochodne
  12. łubin
  13. mięczaki i produkty pochodne
  14. dwutlenek siarki